DIERENKLINIEK CHIARA

*********************************** WELKOM OP DE WEBSITE VAN DIERENKLINIEK CHIARA **********

NIEUWS & ACTIES

* HONDEN KADO-PAKKET
Verras uw eigen hond of de viervoeter van uw vrienden met ons leuke kado-pakket gevuld met snacks, lekkere hapjes en speeltjes. Het kadopakket kost 17,50 en is verkrijgbaar aan de balie van de kliniek, zolang de voorraad strekt. Bestellen is ook mogelijk per mail: dklchiara@gmail.com. Bestellingen van 2 of meer pakketten kunnen binnen Barneveld gratis worden thuisbezorgd.

* PROTECTION BOX: DE IDEALE MANIER OM UW HOND EN KAT GEZOND TE HOUDEN, NU MET GRATIS ONTWORMING !
De PROTECTION BOX bevat alles om uw hond of kat 3 maanden vrij te houden van parasieten. Het revolutionaire middel VECTRA beschermt niet alleen tegen vlooien, teken, (zand)vliegen, luizen en muggen maar houdt ook de omgeving vrij van vlooieneitjes en -larven ! De pipetten zijn bovendien voorzien van een speciale applicator waardoor toediening veel gemakkelijker is dan via een gewone spot on pipet. Tevens bevat de protection box een ontwormingskuur, werkzaam tegen alle soorten wormen inclusief hartworm. Bij afname van 1 protection box ontvangt u de ontwormingskuur helemaal gratis ! De protection box wordt individueel voor uw huisdier samengesteld op basis van het gewicht. Indien u er prijs op stelt stuurt Dierenkliniek Chiara u elke 3 maanden een herinnerings-mail en wordt er een nieuwe box voor uw huisdier klaargemaakt. Makkelijk als een en ander er in uw drukke leven wel eens bij inschiet. In de maand juni ontvangt u 10% korting op de protection-box voor uw hond of kat en kan deze op verzoek binnen Barneveld gratis worden thuisbezorgd.

* RAW VETERINARY DIETS
Veilige diepvries KVV voor honden met specifieke aandoeningen. Kijk voor meer informatie op de website van RAW Veterinary Diets. De KVV worsten zijn op bestelling leverbaar per doos van 12 stuks.

* HEALTH PET FOOD ADULT OF SENIOR HOND
Health Pet Food is een verantwoorde brokvoeding voor honden, zonder toevoeging van risicovolle stoffen als acrylamide, HCA’s, PAK’s, BHT, BHA, bacteriële toxinen (gifstoffen) en biogene aminen. Nu verkrijgbaar via Dierenkliniek Chiara. Eindelijk een brokvoeding waarin kwaliteit, veiligheid en gezondheid geborgd zijn. En waarvan volstrekt helder is wat er in zit en hoe het gemaakt wordt. Ga ook voor veiligheid in de voederbak! Kijk voor de ingredienten en analyse op de website van Health Pet Food

* HAAL EN BRENG SERVICE BIJ OPERATIES EN ONDERZOEKEN:

Dierenkliniek Chiara heeft een speciale vervoers-service. Als uw huisdier voor een operatie of onderzoek naar de kliniek moet komen en u heeft zelf geen tijd of mogelijkheid om hem te brengen of ophalen kunnen wij uw dier thuis ophalen en na afloop weer terug brengen. Deze dienst is beschikbaar binnen Barneveld en na reserveren vooraf (minimaal 1 dag tevoren). De vervoers-service is beschikbaar voor katten en voor honden tot max. 40 kg. De kosten voor halen en brengen bedragen 15 euro. Alleen ophalen of alleen thuis-brengen kost 10 euro.

* NIEUWE ONTWIKKELINGEN IN DE BEHANDELING VAN ALLERGIE BIJ HONDEN
Sinds enige tijd werken we in onze kliniek met 2 nieuwe middelen bij honden met allergische huidklachten en jeuk: Apoquel en Cytopoint. We zetten deze middelen met name in bij honden die onvoldoende baat hebben bij de gangbare medicijnen zoals bijvoorbeeld prednisolon, atopica, en sporimune. Ook honden die op deze medicatie veel bijwerkingen (veel drinken, veel plassen, hijgerig, dunne vacht) hebben of langdurig medicatie nodig hebben komen in aanmerking voor behandeling met Apoquel of Cytopoint. Apoquel wordt toegediend in de vorm van tabletten. De behandeling met Cytopoint bestaat uit een maandelijkse injectie. Tot nu toe zijn de resultaten erg goed. Na toediening verdwijnt de jeuk snel hetgeen het leven voor een allergische hond en de eigenaar een stuk aangenamer maakt. Bent u benieuwd of uw allergische hond in aanmerking komt voor een van deze behandelingen neem dan gerust contact met ons op !

* VACCI-CHECK / TITEREN BIJ HONDEN

Wat is titeren precies?

Titeren is een verkorte uitdrukking voor het onderzoeken van bloed op de aanwezigheid van antilichamen (titer) tegen een ziekte. Dit onderzoek kunnen wij in onze praktijk uitvoeren. Nadat een kleine hoeveelheid bloed is afgenomen wordt met behulp van de Vaccicheck gemeten of er nog bescherming is tegen hondenziekte, parvo en leverziekte. Dit zijn drie belangrijke (en is sommige gevallen dodelijk verlopende) virusziekten bij honden, waartegen gevaccineerd kan worden.

Waarom titeren ?

Fabrikanten van vaccins moeten onderzoek doen naar de duur van de bescherming tegen een ziekte na vaccinatie. Op basis van dit onderzoek wordt een tijdstip gekozen voor hervaccinatie. Dit is gebaseerd op het moment waarop bij het merendeel van de dieren de bescherming afneemt. Omdat dit moment per dier heel wisselend kan zijn wordt bij een groot aantal dieren onnodig vroeg een nieuwe vaccinatie toegediend. Bij sommige honden kan dit moment uitgesteld worden, maar om dit veilig te doen onderzoeken we de titers tegen de verschillende virussen.

Wanneer adviseren wij het titeren?

Het eerste moment waarop titeren zinvol kan zijn is al op een leeftijd vanaf 6 weken voor de eerste puppy-vaccinatie. Via de moedermelk krijgt een pup namelijk afweerstoffen van de moeder binnen. Deze afweerstoffen (de maternale immuniteit) blokkeert de ontwikkeling van eigen afweerstoffen na een vaccinatie. Het is dus heel zinvol om eerst te controleren of een pup nog bescherming van zijn moeder heeft. Als dat het geval is moet de puppy-vaccinatie uitgesteld worden. Na 2-3 weken kunnen we opnieuw titeren en daarmee gaan we door tot we meten dat de immuniteit van de moeder is verdwenen en de pup verantwoord gevaccineerd kan worden.
Vervolgens is het zinvol om 3 weken na deze vaccinatie te titeren om te controleren of er voldoende immuniteit is opgebouwd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een deel van de puppies niet goed reageert op de vaccinatie en geen afweerstoffen aanmaakt.
Als is vastgesteld dat er een goede bescherming is ontstaan kan op basis daarvan een advies worden gegeven over wanneer het volgende titeronderzoek moet plaatsvinden. Bij sommige zal dat na 1 jaar zijn, maar 2 of 3 jaar is ook mogelijk.

Wat doen we bij een te lage titer tegen maar 1 of 2 infectieziekten?

Als vastgesteld wordt dat er onvoldoende bescherming is tegen één of meer ziekten kunnen we gericht voor verschillende ziekten vaccineren. Daarbij is het soms wel noodzakelijk om toch combinatie’s te geven. Zo kan hepatitis uitsluitend als cocktail in combinatie met hondenziekte en parvo gegeven worden.

Wat doen we met de Ziekte van Weil?

Ziekte van Weil (leptospirose) kan overgebracht worden via de urine van besmette dieren. Uitlaatplaatsen, grasvelden en (stilstaand) zwemwater kunnen dus besmet zijn. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verspreiding en het in stand houden van de infectie. Ook mensen zijn vatbaar voor deze aandoening, het is een zoönose. Titerbepaling is voor leptospirose niet mogelijk omdat na een vaccinatie altijd maar tijdelijk een antilichaamtiter gemeten kan worden. Na de vaccinatie blijft er wel langere tijd een geheugen voor de bescherming aanwezig. Als het lichaam in aanraking komt de leptospirose bacterieën kan het razendsnel antilichamen aanmaken. Deze geheugenfunctie is niet meetbaar in het bloed. Aangezien dit “geheugen” effect maar kort blijft bestaan is het jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil onvermijdelijk.  Ook als bij het titeren voldoende afweerstoffen tegen andere ziektes worden gemeten, adviseren we in elk geval jaarlijks een vaccinatie te geven tegen de ziekte van Weil. U kunt in onze kliniek kiezen uit 3 soorten leptospirose vaccins: Eurican Multi (L3) , Nobivac Lepto (L4) en Vanguard L2 (deze is alleen als combinatievaccin met parvo leverbaar).

Wat doen we bij voldoende hoge titers?

Als wordt vastgesteld dat de bescherming tegen alle drie de ziekten voldoende is en de ziekte van Weil vaccinatie is gegeven is uw huisdier weer voor een jaar beschermd. Wij sturen u na een jaar een uitnodiging voor een nieuwe titerbepaling en/of vaccinatie.

Hoe werkt het titeren in de praktijk?

U kunt een afspraak maken voor het titeren. Uw hond wordt lichamelijk onderzocht en daarna wordt er bloed afgenomen. Na het bloedprikken wordt de test ingezet. Deze test is erg bewerkelijk en neemt enige tijd in beslag. Als u wil wachten op de uitslag vermeld dat dan bij het maken van de afspraak dan houden wij daar rekening mee en proberen wij uw wachttijd te beperken. Houd in ieder geval rekening met 45-60 minuten voordat de uitslag bekend is. Als u niet wil wachten bellen wij u later voor de uitslag en het eventuele vaccinatie-advies. De kosten voor het titeren bedragen 69.95. De kosten voor de vaccinaties (indien nodig) komen daar nog apart bij.